A szüleim nyaraláskor döntötték el, hogy napelemes rendszert szeretnének

Rendkívül érdekel engem a tudomány, és valami elképesztően lenyűgöz az, hogy mennyire képes megkönnyíteni az ember életét egy-egy eleinte egyszerűnek tűnő, ám annál forradalmibb találmány. Gondoljunk csak arra, milyen lenne az élet telefon, televízió vagy internet nélkül, a modern orvostudomány vívmányiról nem is beszélve. És mindezt a tudománynak és technológiának köszönhetjük.

Egy ideje a vesszőparipám a napelem, a napelemes rendszerrel működő háztartások. Már alapjáraton ugye az áram is egy milyen szuper dolog, mennyivel egyszerűbbé teszi az életünk, hogy nem kell a faggyú- vagy teszem azt, ha jobban állunk anyagilag, viaszgyertya után kutakodni a sötétben, mikor világosságra vágyunk a lakásunkban ‒ csak a villanykapcsolóig kell elnyúlni. Amennyiben meleg vizet akarunk, a legtöbb háztartásban egyszerűen csak el kell tekerni a vízcsapot, és máris dolgozik helyettünk a villanybojler, nem kell kimenni fát hasogatni, és akár a fáskazánba, akár a kályhába begyújtani, és lábasokban forralni a vizet. Arról nem is beszélve, hogy manapság a napelemes rendszereknek köszönhetően nemcsak, hogy sokkal környezettudatosabban lehet élvezni az áram előnyeit ‒ ami szintén nem elhanyagolható szempont a globális klímakatasztrófától így néhány lépésnyire ‒, hanem teljesen ingyen is. Mármint… nyilván, ki kell egyszer fizetni a napelemes rendszer telepítését, és jól tudom, hogy sokakat visszatántorít az ára, hiszen nem kevés pénzbe kerül, de azt is számításba kell venni, hogy a sok éves áramfogyasztásunk összeadva ennél sokkal többe kerül, és a kényelmünkért cserébe még ártunk a bolygónak. De tényleg. Szóval összességében azt mondhatom, hogy ugyan tényleg nem kevés anyagi ráfordítást igényel egy napelemes rendszer telepítése, de idővel visszahozza az árát.

Szóval mostanában ezzel foglalkozom sokat.

Elég sokat olvastam utána ennek az egész napelem témának. Sőt, már jó néhány hónapja gondolkodom azon, hogy nem is lenne rossz napelemre pályázni, de én sajnos társasházban lakom, és mikor megkerestem a közös képviseletet a napelemes rendszer telepítésével kapcsolatban, hogy esetleg lenne-e pénze rá a háznak, fontolgatták-e már a napelemes rendszer telepítését, akár EU-s pályázatból is (ilyenből tudniillik van bőven erre is lehetőség). Még egy komplett kiselőadással is előálltam, hogy ha nem is gondolkodtak rajta, miért lenne érdemes gondolni rá, legalább annyira, hogy a következő megrendezendő közgyűlésen felkerüljön a megbeszélési pontok közé. Jól tudom ugyanis, hogy több környezetvédő is él a házban, akiknek fontos az, hogy óvjuk a természetet, minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzünk, például a szelektív hulladékgyűjtést is nagyon komolyan veszi szinte az egész ház. A közös képviselő embere szomorkásan tájékoztatott, hogy nem én vagyok az első és egyetlen, aki ezzel fordult hozzájuk, sőt, néhány évvel ezelőtt még készíttettek is egy felmérést egy céggel, ahol sajnos azt állapították meg, hogy a tető nincs megfelelő állapotban ahhoz, hogy napelemes rendszert telepítsenek rá.

Amúgy én arra nem is gondoltam volna magamtól, hogy létezik olyan tető, ami nem alkalmas a napelemes rendszer telepítésére, pedig belegondolva, egészen logikus. Tehát a társasházunkra azért nem lehet napelemes rendszert telepíteni, mert egyrészt valószínűleg nem bírná el a tető, másrészt nem jó a szög, a fekvéssel is vannak problémák, így elég nagy gond lenne az, hogy a napelemek ideális dőlésszöge nem lenne megfelelő ahhoz, hogy ellássák a feladatukat. Szomorúan, de elfogadtam ezt a teljesen logikus érvelést.

A napelem témával azonban nem tudtam leállni. A projektem következő áldozata a családom volt, az egyik nővérem és a szüleim ugyanis kertes, családi házban élnek. A vasárnapi ebédek után, mikor a teraszon fagyiztunk, többször is megemlítettem, hogy milyen jó volt egy napelemes rendszer, ecseteltem a dolognak az előnyeit, mennyit lehet spórolni vele, mennyire környezettudatos, hosszútávon mind az ember pénztárcájának, mind pedig a lelkiismeretet jót tehet azzal, ha belevág a napelemes rendszer telepítésének projektjébe. Én nem vagyok kimondott szakértője a témának, de felvázoltam, hogy szerintem a házak fekvése, a tető dőlésszöge is jó lehet, a mi társasházunkkal ellentétben, arra, hogy napelemes rendszert telepíttessenek rá. Meg ha nem is, attól még érdemes egy szakemberrel ránézetni, azért az mégis inkább meg tudja állapítani, hogy milyen a tetőszerkezet, mert hát én bármennyit is olvastam utána az interneten, csak egy elképzelésem van arról, hogy milyen a napelemek ideális dőlésszöge, ránézésre meg pláne nem tudom megállapítani.

A nővérem azzal rázott le, hogy ők egyelőre sajnos nem tudják ezt megengedni maguknak, egyelőre sokkal fontosabb nekik, hogy egy emeletet húzzanak a jelenlegi házukra, mert így, hogy útban a második gyerekük, kelleni fog majd a hely. Apa és anya igazából nem tiltakoztak, de nem is mélyedtek komolyabban bele. Nem mondhatom, hogy nem érdekelte a családod a napelem projekt, de nem olyan heves lázzal, mint amennyire én foglalkoztam vele, és mint amilyen szívesen én telepíttettem volna azonnal a házamra, ha van és lehetséges.

Végül azonban a családi nyaralás törte meg a jeget.

Egy nagyon vagány panzióban szálltunk meg idén a Balatontól nem messze. Egy kis családi üdüllő volt, nagyon barátságos, kedves tulajdonosokkal. Na, és ezen a panzión is láttunk napelemes rendszert. Én nagyon bezsongtam tőle, és mivel kedvesek is voltak nagyon a tulajok, gyorsan összebarátkoztunk velük, így már a harmadik napon elbeszélgettem a nénivel a napelemes rendszerrel. Az egész odáig fajult, hogy a következő este már apa együtt sörözött a bácsival, és hallottam, hogy a napelemes rendszerük is szóba került.

Másnap apa beavatott, hogy alaposan kifaggatta a bácsit, akinek a legtöbb kételyét sikerült eloszlatnia. Nem mondtam neki, de kicsit bántott, hogy ezeket nem velem beszélte meg először, de persze meg is értettem, mégis más valaki olyannal elbeszélgetni egy ilyen témáról, aki tapasztalatból tud hozzászólni, és nem csak úgy a netes kalandozásai alapján találgat. Szóval a bácsi mondta, hogy egyébként ez nem azt jelenti, hogy ha ma telepítik a napelemes rendszert, holnaptól nincs áramszolgáltató a házban, sőt. Attól még marad a szolgáltató, pusztán csak annyi történik, hogy amikor nincs tartalék a napelemekben, akkor a szolgáltató biztosítja az áramot, mikor meg erre egyáltalán nincsen szükség, mert megfelelő mennyiségű napfény volt az adott hónapban, akkor 0 forintos számlák érkeznek a szolgáltató részéről.

Ezen felül még arról is biztosított, hogy annyira fantasztikus pályázási lehetőségek vannak, hogyha csak egy kicsit is fontolgatjuk, botorság volna kihagyni a lehetőséget, 0%-os hitelt is lehet felvenni, és akkor nem is egyszerre kell fizetni, hanem fokozatosan. Így kvázi az a pénz, amit az ember az áramszolgáltatónak utalna, a napelemre fog elmenni. Annyi a különbség, hogy ennek látszik a vége, hiszen jó esetben az ember nem örökké fizeti a napelemes hitelt, míg az áramot mindig fizetni kell, ha szeretnénk használni.

Én izgatott voltam, de a nyaralás további részében nem került ismét témába a napelem. Ezen a ponton nem is akartam boncolgatni, örültem, hogy így apáék is kezdenek majd gondolkodni rajta. Mint az utólag kiderült, a panzió tulajdonosa még napelemmel foglalkozó vállalkozást is ajánlott a szüleimnek, a Pentele Solart, akik a fővárosban lakó fiánál telepítették a napelemes rendszert.

Engem teljes meglepetésként ért, hogy amint hazaértünk a nyaralásból, apa felvette a kapcsolatot ezzel a vállalkozással. Egyeztettek is egy időpontot a szakemberükkel, aki néhány napon belül a helyszínre jött, hogy helyszíni felmérést végezzen. Még aznap hívott anya nagyon boldogan, hogy a ház átment a teszten, mindenféle szempontból megfelel a kritériumoknak, sőt, még a napelemek ideális dőlésszöge szempontjából is tökéletes a tető, úgy fog náluk működni a dolog, mint az álom. Apa nagyon meg volt elégedve a céggel, főleg hogy még a papírmunka elrendezésében is segítséget ajánlottak, a szüleim ugyanis rühellik az adminisztrációt, sorban állást, iratok töltögetését stb. Bevallom, én ennek az oldalának nem nagyon jártam utána a dolognak, de szerencsére a Pentele Solarnál, mivel pont ezzel foglalkoznak, elég járatosan voltak. Volt ugyan némi átfutási ideje a történetnek, de pár hét múlva már jelezték is, hogy a megfelelő hivatal rábólintott, megvan az engedély, lehet telepíteni. Az már egyikünket sem lepte meg, hogy maga a telepítés alig egy napot vett igénybe ‒ ez szerepelt a Pentele Solar oldalán, a napelempalyazatok.hu-n ‒, és másnap már működőképes is volt a rendszer (a napelemek ideális dőlésszögének is köszönhetően!).

Nagyon örülök, hogy ennyit rágtam a család fülét ezzel, ahogy annak is, hogy véletlenszerűen pont ott szálltunk meg ahol. Az a kis panzió olyan inspiráló volt, hogy a nővéremék is készülnek pályázni!