Nyaralás előtt ne felejtsük el ellenőriztetni a féket!

A mai rohanó világban még inkább szükségessé vált a kikapcsolódás. Annak ellenére, hogy minden drágult, aki csak teheti, beiktat valamilyen nyaralást a szabadsága idején. Az autósoknak nincs nehéz dolguk, amennyiben a közelebbi üdülőparadicsomokat célozzák meg, mint például a horvát tengerpart. Ha saját autónkkal indulunk nyaralni, rugalmasak tudunk lenni minden szempontból, és a csomagok szállítása miatt sem kell pluszköltséget fizetnünk.

Habár ha jobban belegondolunk, elmondható, hogy a legtöbb család csak egyszer megy nyaralni egy évben, ezért talán érdemes lehet egy kicsivel kevesebbet spórolni, hogy valóban a feltöltődésre koncentrálhassunk. A szállások között például találhatunk többszobás apartmanokat, így mindenkinek megfelelő tér jut a pihenésre, és a családtagok életritmusa nem zavar be, ha van köztük mondjuk koránkelő és éjjeli bagoly is. Ilyenkor a telefonunkat is érdemes félretenni, mivel internet ma már az összes turistaparadicsomban van, “szabadságon vagyok” üzemmódot viszont nem igazán tudunk beállítani rajta, ami mondjuk kiszűri a munkahelyi e-maileket és gondoskodik róla, hogy ne is lássuk azokat.

Időnként tehát vissza kell venni a tempóból, ez pedig az autónk esetében nem mindig sikerülhet, ha nem gondoskodunk róla, hogy a fékbetét csere kellő időközönként megtörténjen! Ez természetesen az egyik legrosszabb forgatókönyv, ami autózás közben történhet velünk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy kire bízzuk a fékek javítását.

A metaautoszerviz.hu számára még a bonyolultabb rendszerek szervizelése sem jelent problémát. Egy ideális világban persze minden biztonságos, sosem romlik el semmi, és nem kell darabjaira szednünk az autónkat, hogy utána újra össze lehessen rakni. A valóság viszont nagyon is veszélyes tud lenni, ezért hosszú távon sokkal jobban járunk azzal, ha inkább megelőzni igyekszünk a nagyobb bajt.

A metaautoszerviz.hu tapasztalt szerelői is sokszor futottak már bele olyan esetekbe, amikor a fékbetét csere nem szerepelt a prioritást élvező elintéznivalók listáján. Ilyenkor már lehet sejteni általában, hogy baj van, mivel a sofőrök különböző zajokról számolnak be fékezés közben.

Ilyenkor egyrészt tesztelni kell, hogy valójában mennyire kopott el a fék, illetve a fékbetét csere mellett másfajta javításra is szükség van-e. Ezek lehetnek kisebbek (mint például a fékolaj cseréje), vagy nagyobbak (ilyen lehet például a teljes fékcsőrendszer felújítása). Ránézésre ezeket nehéz lenne megállapítani, ezért a metaautoszerviz.hu modern eszközöket is használ a megfelelő diagnosztikához. A fékünket a műszaki vizsgán is hasonló módon ellenőrzik, ezért érdemes lehet alapesetben is elvégeztetni ezt a vizsgálatot az autónkon, hogy ne ott érjenek meglepetések. Bár az még mindig a jobbik eset azzal szemben, hogy a hibás fékrendszerünk baleseteket és további meghibásodásokat is eredményezhet.

Azt pedig senki sem szeretné átélni, hogy milyen érzés az, amikor nyaralás közben, külföldön szembesülünk a fékünk meghibásodásával. Ilyenkor nehéz lehet megfelelő segítséget találni, és még ha sikerül is, valószínűleg rá fogunk fizetni, ezalatt pedig nemcsak az anyagiakat értem. A metaautoszerviz.hu oldalán villámgyorsan tudunk időpontot foglalni, és azt is láthatjuk, hogy mikor van a leghamarabbi. Nyaralás előtt érdemes élni ezzel a lehetőséggel, és biztosra menni azzal kapcsolatban, hogy az autónk is készen áll az indulásra. Amennyiben ilyenkor derül ki, hogy valami nincs rendben, a metaautoszerviz.hu csapata igyekszik a lehető leghamarabb elhárítani a problémát, hogy biztonságban indulhassunk útnak járművünkkel. Elvégre ez sem utolsó szempont, ha valóban szeretnénk megfelejtkezni egy kis időre az összes aggodalmunkról!