Nahát, napelemeket szereltek a tetőre az üdülőn!

Nem várt meglepetés az üdülő tetején

Van egy kedves kis vidéki üdülőház, amelyet minden évben nagyon szívesen bérbe veszünk, amikor nyaralni megyünk. A legutolsó alkalommal azonban valami egészen furcsa dolgot vettünk észre. Napelemeket szerelt a tulajdonos az üdülőház tetejére!

“Önöknek nem említettem?” – kérdezte a tulajdonos a kulcs átadásakor. “Ne aggódjanak, mindent pontosan ugyanúgy kell használni, mint eddig. A napelemek semmiben nem befolyásolják az ittlétüket” – nyugtatott meg bennünket.

Engem azonban igencsak foglalkoztatott a téma, elsősorban a napelem ára érdekelt volna, hiszen biztos voltam benne, hogy ez nem egy kis méretű beruházás. A gazda el is mondta, hogy bizony a napelembe csak annak érdemes beruháznia, aki hosszú távban gondolkodik. A napelem ár ugyanis kb 10 év alatt térül meg, ekkortól hozza be a befektetés árát a napelemes rendszer.

A rendszer maga ugyanis úgy működik, hogy a napból nyert energiát a rendszer elektromos árammá alakítja el. Ezt pedig egy inverter segítségével beforgatja a hálózati áramba. Így tulajdonképpen az ember magának termeli az elektromos áramot, és kvázi a havi villanyszámlát meg lehet spórolni ezáltal. Kb. 10 éven át megspórolt havi villanyszámla ára fedezi a napelemek telepítését, ezt követően az ember már valóban kvázi ingyen termeli és használja az elektromos áramot a saját maga részére.

Megéri-e napelemet telepíteni?

“És mi a helyzet, ha nem süt a nap? Vagy éjszaka? Akkor sincs kiesés?” – kérdeztem a gazdát.

“Nincs, ez egy tévhit, hogy sötétben nem termel áramot a rendszer. Ha beborul, vagy felhős lesz az ég, a szűrt fény ugyanúgy átjut, amit a napelemek tudnak fogni és hasznosítani. Az egyetlen ellensége a napelemeknek a tartós árnyék, ezét fontos, hogy megfelelő tájolású legyen a ház, amire a napelemeket felszerelik. És hogy megfelelő dőlésszögben essenek rá a napsugarak. Az éjszaka viszont abból szempontból nem veszélyes, hogy a rendszer általában na közben több áramot termel, mint amennyit el tudunk használni, így marad estére is a tartalékból. De ha mégsem így lenne, mivel továbbra is rá vagyunk kötve a hálózati áramra, legrosszabb esetben is onnan fel tudjuk venni a kieső szükségletet” – magyarázta a napelemes rendszer működését a házigazda.

Ezen igencsak elgondolkoztam. Összenéztünk a feleségemmel, és éreztem, hogy mindkettőnk fejében ugyanaz a gondolat fogalmazódik meg. Talán nekünk sem lenne butaság belevágnunk egy hasonló projektbe! Ki tudja, lehet, hogy nyaralás után elő is készítjük a telepet a napelemes rendszer telepítéséhez.