Öko szálláshelyre mentünk nyaralni, úgyhogy natúr szappant készítettünk

A családunk eléggé környezettudatos, így hát igyekszünk odafigyelni a saját karbonlábnyomunkra, arra, hogy mennyi szemetet termelünk, és hogy az étel, amit megeszünk nem okoz szenvedést más élőlényeknek, és lehetőleg etikusan legyen előállítva. Külön plusz pont, ha csomagolásmentes termékekhez tudunk hozzájutni. Nem csak a hétköznapi életünkben, hanem a nyaralás alatt is megpróbálunk ugyanezeknek az elveknek megfelelni. Ez ilyenkor kicsit nehézkesebb, mivel ismeretlen terepen nem egyszerű megtalálni a megfelelő boltokat, és emiatt némileg több szemetet is termelünk. Ebben az évben úgy döntöttünk, hogy egy ökoszállodába megyünk el nyaralni. A szálloda energiaellátása megújuló energiaforrások által történik, újrahasznosítanak, és fair trade alapanyagokból készítik az ételeket. Nagyon megtetszett az ötlet, és azért, hogy mi is igazán lelkiismeretes vendégei lehessünk egy ilyen tudatos szállodának, fel kellett kötni a gatyánkat.

Azt találtam ki, hogy mi lenne, ha a legtöbb szükséges kozmetikumot, amit magunkkal viszünk majd az útra, saját kezűleg készítenénk el. Bele is vetettem magam a házi natúrkozmetikum receptek világába, ugyanis szerettem volna elkészíteni a saját tisztálkodószereinket, mint például szappant. Bár az összes eszköz, védőfelszerelés és alapanyag beszerzése valószínűleg költségesebb lesz, akkor is megéri. A későbbiekben ezeket a felszereléseket ugyanis fel tudjuk még használni, és akár éveken keresztül tudjuk általuk magunknak elkészíteni a szappanjainkat. Rövidesen találtam is egy olyan webshopot, ahol az összes szappankészítéshez szükséges eszközt és anyagot megtaláltam: https://www.humanityaruhaz.hu/kategoria/szappan_kesziteshez_alapanyag_eszkozok.html
Ez az oldal nem volt más, mint a Humanity áruház, amely egy olyan online áruház, ahol minden natúrkozmetikumok elkészítéséhez szükséges felszerelést és összetevőt megtalálhatunk. Nagyon megörültem, hogy az összes kelléket megtaláltam egy helyen.

Összeszedtem néhány szappanreceptet, és pár testápoló receptet is, amiket elkészíthetnék. Ha a szappanok elsőre összejönnek (márpedig szappant valószínűleg körülményesebb és kicsit veszélyesebb készíteni, mint testápolót), akkor a krémkészítésbe is belevágok majd. De mi kell a szappanhoz? Először is védőfelszerelés, és ezt nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos. Az igazi hagyományos szappanhoz lúgoldatot is kell készítenünk, amivel nem árt óvatosan bánni. Kellenek szappanformák, edények, szappanvágó, desztillált víz és nátrium-hidroxid. A Humanity áruházon, szintén a https://www.humanityaruhaz.hu/kategoria/szappan_kesziteshez_alapanyag_eszkozok.html oldalon, találtam egy már előzetesen összeállított szappankészítő csomagot, amiben az összes felszerelés és a szappan alapját képező növényi zsiradék is megvan. A csomag mellé még egy receptes könyv is jár. Amikor beraktam a kosárba, akkor még le is volt árazva, így duplán jól jártam. A családban csak szétdobjuk az összeget, és így összesen 3-4 ezer forintot kell csak költenie mindenkinek.

A következő lépés volt a kedvencem: az illó és illatolajak kiválasztása. Én nagyon szerettem volna teafa olajas szappant készíteni, úgyhogy meg is rendeltem egy közepes kiszerelést belőle. A teafa olaj mellé stílszerűen zöld tea és citrom illatolajat is rendeltem, hogy egy igazán friss illatú, tonizáló szappant kapjak a végén.

Amikor pár nappal később megérkezett a szappan szettünk, nagy örömmel bontottuk ki. A következő hétvégén már el is készítettük a szappanunkat, hogy az egy hónappal később esedékes nyaralásunkra már tökéletesen összeérjen. Jó érzés volt a saját kezünk által készített szappanokat becsomagolni. Ráadásul akkora adagot sikerült készítenünk, hogy még ajándékba is tudtunk adni néhány darabot a barátainknak. Amint visszaérünk a nyaralásról, bele akarok vágni a testápoló készítésbe is. Szerencsére a maradt még kis illóolajam, ami pont elég lesz hozzá. De amint kifogyok alapanyagokból, biztos, hogy ismét a Humanitytől fogom megrendelni.