Nyaralás vagy új téli gumi szett? Nem kell választanod!

Biztos ti is voltatok már olyan szituációban, hogy valami rettentően vágytatok, azonban az a dolog nagyon távolinak tűnt – méghozzá anyagi okokból. Ezért őrületes spórolásokba kezdtetek és megfogadtátok, hogy minden fillért félretesztek azért, hogy összejöjjön az áhított utazás/autó/ház/bicikli/hangszer vagy akármi.

Nos, ez velem sem volt másképp. Évek óta vágyom egy nagy síelésre, ahol tényleg nem csak 1-2 napom van, hanem megtanulhatom az egész sport mikéntjét és fortélyait, szóval legalább 2 hétig lehetek egy hófödte szálláson, közel a pályához. Igen ám, de jó volna az is, ha nem csak bérelt felszerelésem lenne, hanem a saját holmimat tudnám vinni, hiszen két hétre bérelni valamit már majdnem annyi, mintha használtan megvenném. Szóval szükségem lesz felszerelése, lécekre, botra, sisakra, szemüvegre, na és persze ruhára. Nincs se megfelelő kabátom, sem nadrágom, az aláöltözőkről nem is beszélve. Szóval az utolsó zokniig be kell vásárolnom mindent, mert egyelőre semmim sincs a művelethez. Ehhez társul a szállás, a két hétnyi síbérlet (ami végtelen pénz), valahogy oda is kell jutni a helyszínre és nyilván valamit enni is kell, különben marha nehéz egész nap mozogni. Szóval összességében mindez egy kisebb vagyont jelent.

Mire ezt megtervezi az ember és eldönti, hogy belevág, fejben már rettentően bele tudja élni magát, hogy milyen is lesz ott. Általában ilyenkor üt be a krach. Mint ahogy nekem is, hogy kell egy új gumi szett az autóra, mert a mostani már balesetveszélyesen kopott. Nem tudom mikor vettetek utoljára gumi szettet, de egyet elárulhatok: ha minőséget választotok, nem olcsó. Úgyis mondhatom, hogy rohadt drága mulatság. Na de akkor most mi lesz, búcsút inthetek a síelős terveknek és majd a következő évben összehozom? Az egész életemre jellemző módon hatalmas mázlim van: nem kell lemondanom a síelést! Hogy fog ez összejönni? Hát így: gumidiszkont.hu !

A gumidiszkont.hu-n olyan folyamatos akciókat találtam, ami szerencsére segít abban, hogy ne hiúsuljanak meg a téli terveim. Teljesen mindegy, hogy nyári vagy téli gumi szett, amiről szó van, ők mindent akcióznak és hatalmas kedvezményekkel adnak, akár egészen féláron! Ráadásul mindenki megtalálhatja a magának megfelelő szériát, hiszen az egészen egyszerű, olcsó daraboktól a speciális igényekig minden megtalálható az oldalon. Az egy héten egyszer autóba ülő kisnyugdíjastól kezdve a minden hétvégén gumikat füstölő drifter / rally versenyzőig mindenki számára vannak megfelelő minőségű és típusú darabok, természetesen elérhető áron. Ráadásul egy napos kiszállítással vállalják a megrendelt cikkek eljuttatását a vevőhöz. Fizetni pedig kártyával és utánvéttel is lehet, szóval ez sem okozhat gondot vagy akadályt.

Mivel nem vagyok túlzottan járatos a témában, egy kicsit jobban bele kellett ásnom magam, hogy pontosan mire is volna szükségem. Szerencsére ebben is a segítségemre volt ez az oldal, hiszen az általános információk lapfülön rengeteget írnak az olyanoknak, mint én. Mármint a hozzá nem értőknek, annak érdekében, hogy mégis ki tudjuk választani magunkat is a megfelelő darabot. Arról például fogalmam sem volt, hogy az abroncsok jelölése rendszere mégis mit takarhat… Hát, most már ebben is ki lettem képezve, köszönhetően a weboldalnak!

Ha például az a gumi jelölése, hogy 200/60 R 15 91T az a következőt jelenti: az első érték arra utal, hogy a gumi futófelületének szélessége 200 mm. A 60 azt mutatja meg, hogy a gumi szélességének hány százaléka a gumi oldalfalának vastagsága. Ebben az esetben ez 60%-ot jelent, vagyis 200*0,6 = 120 mm az oldalfal vastagsága. A következő karakter, tehát az R betű azt mutatja meg, hogy a gumi radiális szerkezetű. A személygépjárművek többségére ez a jellemző, de ennek magyarázatába most inkább nem mennék bele. A 15 a kerékpánt átmérőjét mutatja meg méghozzá collban. Nagyon érdekes, amikor eltérő mértékegység rendszerek mértékei keverednek ugyanazon témán belül. Ez nem azért van, hogy minket szívassanak, csupán történelmi okai vannak. A fennmaradó két karakter pedig egy-egy index szám. A 91 az úgynevezett terhelési index, ami azt árulja el, hogy az adott abroncs milyen mértékben terhelhető. A T pedig a sebességi index, ami azt mutatja meg, hogy milyen maximális sebességgel lehet úgymond terhelni a gumit. Ezek értelmezéséhez mindig segítségünkre szolgál egy táblázat – mint ahogy a honlapon is – amiből a konkrét számértékek is kinyerhetők.

Ezek alapján már pofonegyszerűen tudtam magamnak megfelelő szettet választani, már fenn is van az autón és valóban sokkal jobb a tapadása. Ne becsüljétek alul ezt a problémát, hiszen egy kopott gumi épp olyan balesetveszélyes tud lenni, mint egy fagyott téli úton egy nyári abroncs! Kattintsatok a gumidiszkont.hu oldalára és cserébe még a téli/nyári nyaralásotokról sem kell lemondanotok és grátisz egy akciós téli/nyári gumi szett boldog tulajdonosai is lehettek!